D Vitamin - a rák lehetséges gyógyszere

D Vitamin termelés

A többi vitamintól eltérően táplálékainkban - kivéve a tengeri halak húsát és egyes D-vitaminnal dúsított termékeket - kevés a D-vitamin. Így a szervezetünkbe jutó D-vitamint zömmel nem a táplálékon keresztül kapjuk, hanem a napfény hatására a bőrünkben képződik. Előanyaga a napfény ultraibolya sugarait (UV) és energiáját felhasználva alakul át D-vitaminná.
A D-vitamin a bőrből a májba, majd a vesébe jut, ahol hormonná, kalcitriollá alakul. - A kalcitriol nagyon fontos szabályozó szerepet tölt be a sejtek működésében: a D-vitamin-receptorhoz kötve a sejtmagba jut, ahol különböző fehérjék szintézisét gátolhatja vagy serkentheti - magyarázza dr. Győrffy Balázs, jelenleg Berlinben dolgozó magyar D-vitamin-kutató. A kalcitriol fontosságát jelzi az is, hogy a vese és a máj mellett számos egyéb szövet is képes előállítani az előanyagából.

Ha valaki hetente háromszor 5-10 percig napoztatja arcát és karjait - mondja dr. Szathmári Miklós, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájának docense -, már gondoskodott annyi D-vitaminról, amenynyire szüksége van a szervezetének. - A napfény a leghatékonyabb D-vitamin-előállító forrás - magyarázza. - Annak a bőrében, akinek a teljes testfelületét "megkapja" a nap, tízezer NE D-vitamin képződik, ez közel egyhavi D-vitamin-szükségletét fedezi. - Ez azonban mégsem ajánlható módszer, mivel a leégés fokozza a bőrkárosodás és a bőrrák kockázatát - teszi hozzá gyorsan. Ha azonban valaki csak ritkán megy ki a szabadba, és vastagon keni magát napvédővel (a nyolcas faktorú fényszűrő gyakorlatilag teljesen leállítja a D-vitamin-képződést), máris kevés D-vitaminhoz jut. A D-vitamin-termelést természetesen befolyásolja az időjárás is: ködös őszi, téli napokon napfény hiányában gyakorlatilag nem képződik.

Napfény nélkül a szervezet D-vitamin-tartalékai néhány hét alatt kimerülnek. Ezért nem meglepő, hogy a

D-vitamin-szint tél végére lesz a legalacsonyabb. A D-vitamin-hiány különösen az idősebb, négy fal közé zárt emberek közt gyakori: egy nemrégiben végzett magyar felmérés szerint például - hasonlóan az ugyanezen a szélességi körön lévő országokhoz - a kórházban ápolt betegek 42 százalékának kórosan alacsony a D-vitamin-szintje.

Napsütés hiányában is tudjuk biztosítani a megfelelő mennyiségű D vitamin pótlást egészséges mértékű szoláriumozással. Ennek előnye, hogy napsütés-hiányos időszakban is elérhető, és szabályozott kereteken belül bőr károsodás nélkül is élvezhető, betartva a bőrtípusnak megfelelő szoláriumozási javaslatokat.

A D vitaminról írt "A gyógyító vitamin" című cikkben további hasznos információ található.

D Vitamin hiány kockázatai

A súlyos D-vitamin hiány magyar nevét ("angolkór") is onnan kapta, hogy tömegesen fordult elő az angol fővárosban, Londonban. A betegség azonban 1920 után lényegében eltűnt, mivel egyrészt az orvosok felismerték a napfény gyógyító hatását, másrészt a leginkább veszélyeztetett országokban D-vitaminnal kezdték dúsítani a tejtermékeket. A D-vitamin-hiány elleni harc jegyében született meg és terjedt el a "csukamájolaj" is.

A kutatók egykor úgy gondolták, hogy a D-vitamin legfontosabb feladata az erős csontozat fenntartása. Az újabb kutatási eredmények szerint azonban számos egyéb hatása is van. - A D-vitamin központi szerepet játszik egyéb szervek és szervrendszerek működésében - magyarázza dr. Győrffy Balázs.

A D vitamin hiánya gyermekekben a már említett angolkórt, felnőttekben csontlágyulást okozhat, de az általános tüneteken túl a vesekőképződés veszélye is fennáll. Újabban komoly, jó minőségű vizsgálatok sugallják, hogy az elégtelen D-vitamin szint daganatos betegségek kialakulásának, vagy kiújulásának kialakulását növelheti (egyes vizsgálatok szerint akár 60%-kal is)

Rákmegelőzés a D vitaminnal

D-vitaminnal meg lehet előzni a mellrákos megbetegedések felét és a vastagbél daganatos megbetegedéseinek kétharmadát - állítják amerikai kutatók.

A san diego-i Kaliforniai Egyetem Moores Rákkutató Központjának tudósai két olyan elemzést végeztek, amelyek a D-vitamin kedvező hatását támasztják alá. Az első elemzés során két korábban végzett kutatás eredményei vetették össze. A két kutatásba 1760 nőt vontak be, és a kutatók azt találták, hogy a D-vitamin - pontosabban a 25-hydroxyvitamin D3 25(OH)D - magas szintje a vérben alacsonyabb mellrák-kockázattal párosul.

'Az eredmény nagyon világos, azt mutatja, hogy azok emlőrák-kockázata a legnagyobb, akiknek a vérében a legalacsonyabb (13 nanogramm milliliterenként vagy kevesebb) 25(OH)D szintet mérték. A vér vitaminszintjének növekedésével a rák kialakulásának kockázata csökkent.' - mondta Cedric Garland, a tanulmány egyik szerzője. '50 százalékos kockázatcsökkenés várható napi 2000 NE (nemzetközi egység) D3 vitamin bevitelével, illetve napi 10 - 15 perces napozással.' - tette hozzá.

A másik elemzésben öt korábbi vizsgálat eredményeit vetették össze, amelybe összesen 1448 résztvevőt vontak be. 'A metaelemzés során észleltük, hogy a 25 hydroxyvitamin D 34 nanogramm per milliliterre való növekedése felére csökkenti a vastagbélrák előfordulási arányát.' - mondta Edward G. Gorham, a tanulmány társszerzője.

'Kétharmaddal nagyobb esélye volt a daganat elkerülésére annak, akinek a vérében 46 nanogramm 25 (OH) D-t mutattak ki milliliterenként, amely megfelel napi 2000 NE D3 vitamin bevételének. Ez legkönnyebben diéta, étrend-kiegészítők és szabad levegőn töltött 10-15 perc eltöltésével érhető el.' - mondta Gorham.

Még több infó található a D-vitamin a rák ellen című cikkben.

További hasznos információk:
VitaminDHealth.org
http://www.capweek.com/stories/120209/hea_531219320.shtml
A D-vitamin az immunrendszer legfontosabb támogatója (index.hu)