Szoli szótár

Mi a D Vitamin?

A D vitamin egy zsirban oldódó, raktározódó vitamin. A D vitamin hiánya számos megbetegedéshez járulhat hozzá, mint pl. az angolkór, a csontritkulás, a vesekő képződés, daganatos elváltozások.
A többi vitamintól eltérően táplálékainkban - kivéve a tengeri halak húsát és egyes D-vitaminnal dúsított termékeket - kevés a D-vitamin. Így a szervezetünkbe jutó D-vitamint zömmel nem a táplálékon keresztül kapjuk
A D vitamin a napfény hatására a bőrünkben képződik. Előanyaga a napfény ultraibolya sugarait (UV) és energiáját felhasználva alakul át D-vitaminná. Ez az oka annak, hogy a D vitamint egyre elterjedtebben hívák napfény vitaminnak.
Bővebb információkat találhat a www.dvitamin.hu weboldalon.

Mi az erythema?

Az túlzott UV sugárzás hatására keletkező bőrleégés, gyulladásos bőrpirosság. Általában 24 órával később éri el a legnagyobb értékét. Ezt a hatást elsősorban az UV fény UV-B komponense váltja ki, amely kb. a 295–315 nanométerig terjedő spektrumban található.

Mi a melanin?

A melanin egy természetes eredetű festékanyag, amely egyaránt megtalálható a hajszálainkban, a bőrünkben, illetve a szem szívárványhártyájában. A bőrben található melanin szerepe, hogy megvédje bőrünket a nap káros sugaraitól.
Előfordulnak melanin eredetű festékzavarok, melyek lehetnek veleszületettek, öröklöttek vagy szerzettek. A veleszületett, fokozott melanintermelés hatására alakulnak ki a szeplők, elsősorban szőke, illetve vörös hajú egyéneken.

Mi a melanocita

A bőr melanint termelő sejttípusa. A melanint az UV fény hatására állítják elő a melanociták.